KYC, weet wie jouw cliënt is

KYC (staat voor Know your Customer)

KYC staat voor Know Your Customer, ook wel Customer Due Diligence (CDD) genoemd. KYC heeft alles te maken met, zoals de naam het al zegt, het kennen van de klanten waarmee je zaken doet of in de toekomst zaken mee wil gaan doen. Sinds de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT) is aangescherpt vraagt het een screening van jouw zakelijke relaties. Hiervoor is grondig onderzoek nodig dat tegenwoordig een onmisbaar onderdeel is van een integere bedrijfsvoering. Voor het uitvoeren van het KYC proces worden er softwarepakketten aangeboden zodat het proces op de juiste manier wordt vormgegeven.

Het KYC proces

Het KYC proces is een doorlopende procedure. Wanneer dit proces op de juiste manier wordt toegepast, wordt fraude, witwassen en het financieren van terrorisme hiermee structureel tegengegaan. Met een onderzoek wordt de identificatie en verificatie van de identiteit van klanten in kaart gebracht. Daarnaast wordt de acceptatie en risicobeoordeling van klant onderzocht. De klanten, rekeningen en transacties worden ook nog eens zorgvuldig gemonitord. Door dit proces weet jij precies met wie jij zakendoet, of in de toekomst een samenwerking mee aan wil gaan. Door de klant goed te kennen verlaag je de kans op een samenwerking met onbetrouwbare klanten waardoor jij mogelijk reputatieschade oploopt. Zorg dus dat jij jouw klant kent en weet met wie je zaken doet om erachter te komen of jouw klant mogelijk risico met zich mee brengt.

De juiste software

Nu je weet dat het KYC proces een absoluut onmisbaar onderdeel is van jouw bedrijfsvoering wil je dat graag op de juiste manier aanpakken. Zoals hierboven benoemd zijn er verschillende soorten softwarepakketten beschikbaar. Ook voor jouw bedrijf of organisatie is er een passende software beschikbaar. Kijk eens goed rond online bij welk bedrijf jij terecht kan voor hulp bij het KYC proces en de aanschaf van een passende software. Neem contact op om je door een deskundige te laten adviseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *